New York Times ka përzgjedhur restorantin shqiptar “Çka Ka Qëllue” si një nga 100 restorantet më të mira në New York City mes 27 mijë të tjerëve.
Restoranti është në pronësi të një shqiptari nga Kosova, Ramiz Kukaj.
Restoranti gatuan vetëm ushqime tradicionale, autentike shqiptare dhe kosovare, ndërsa dekori përfshin edhe objekte tradicionale nga vendet tona që pronari i ka dërguar në Amerikë.
Restoranti është i hapur në dy vende, Bronx, Manhattan dhe Stamford Ct.
“27,000 restorante janë në qytetin e Nju Jorkut. A keni menduar ndonjëherë që një ditë, një restorant shqiptar, vetëm me ushqim autentik shqiptar, do të zgjidhej në mesin e 100 restoranteve më të mira? Duajeni tuajin, shqiptarët e mi, se nuk ka më mirë”, shkruan Ramiz Kukaj.
Kuzhina shqiptare është një përzierje e larmishme dhe aromatike e ndikimeve mesdhetare dhe ballkanike, me një theks të fortë te përbërësit e freskët, me burim vendas. Disa nga gatimet më të njohura në kuzhinën shqiptare përfshijnë gatimet e mishit, ushqimet e detit, produktet e qumështit dhe perimet.
Një nga gatimet më të famshme shqiptare është “Tave Kosi”, një tavë me mish qengji të pjekur dhe kos, e cila është e shijshme me hudhër, barishte dhe erëza.
Një tjetër pjatë e njohur është “Flija”, një petull i shijshëm i bërë nga shtresa të shumta krepash të hollë që gatuhen në flakë të hapur dhe zakonisht shërbehet me salcë kosi dhe djathë.
Kuzhina shqiptare përmban gjithashtu një shumëllojshmëri supash të shijshme, si “Jani me Fasule” (supë me fasule), “Supë Tave Kosi” (një variacion i pjatës Tave Kosi e bërë në supë) dhe “Tarator” (një kastravec i ftohtë dhe supë me kos).
Ushqimi i detit është gjithashtu një tipar i spikatur në kuzhinën shqiptare, me peshk të freskët dhe ushqim deti që shpesh shërbehet i pjekur në skarë ose i skuqur me një shumëllojshmëri barishtesh dhe erëzash. Një nga pjatat më të famshme të detit është “Rap me patate”, një pjatë me levrek të pjekur me patate, qepë dhe hudhër.
Produktet e qumështit përdoren gjerësisht edhe në kuzhinën shqiptare, me një shumëllojshmëri djathërash, kosi dhe gjalpi që përdoren në shumë gatime. Një nga djathërat më të njohur është “Kajmak”, një djathë kremoz dhe i shijshëm që shpesh shërbehet si lyerje ose si sipër për gatime të ndryshme.
Në përgjithësi, kuzhina shqiptare është e pasur dhe e larmishme, me një gamë të gjerë gatimesh që pasqyrojnë përzierjen unike të ndikimeve kulturore të vendit dhe trashëgiminë e pasur të kuzhinës.