Vitamina A është përgjegjëse për ruajtjen e shëndetit të syve, mukozave dhe indeve epiteliale të trupit, ndërkohë që ndihmon në zhvillimin e dhëmbëve, ka veti antioksiduese dhe ndihmon në ruajtjen e shëndetit të lëkurës, si dhe kundër plakjes.
Ne ju tregojmë mënyra për ta marrë atë lehtësisht përmes ushqimit.
Ekzistojnë dy lloje të vitaminës A: Vitamina A e paraformuar, nga mishi, shpendët, peshku dhe produktet e qumështit, të cilat e sjellin atë në trupin tuaj gati për përdorim. Lloji i dytë, provitamina A, vjen nga disa fruta dhe perime, si spinaqi. Trupi juaj duhet ta përpunojë atë përpara se të mund ta përdorë. Diçka që mund ta mbani mend lehtë është ngjyra e butë portokalli që karakterizon perimet dhe frutat që e kanë atë.
Specat e kuq janë një burim i shkëlqyer. Mëlçia e viçit është plot me vitaminë A, e cila i jep sistemit tuaj imunitar një nxitje të madhe dhe forcon qelizat që ju mbrojnë nga infeksioni.
Patate të ëmbla, një arsye e mirë për të mbushur pjatën me to. Një patate e ëmbël e pjekur ju jep më shumë se 500% të sasisë që ju nevojitet çdo ditë.
Karotat janë një tjetër burim i rëndësishëm pasi do t’ju japë më shumë se 100% të sasisë së rekomanduar ditore.
Kungulli i kuq, me të cilin mund të bëni byrek me kungull, është gjithashtu i pasur me vitaminë A.