Fryrja që shpesh ndiejmë në zonën e barkut është një mosfunksionim mjaft i zakonshëm që të gjithë e kemi përjetuar, një ose më shumë herë në jetën tonë. Zakonisht është për shkak të funksionit të dobët të zorrëve, mbajtjes së lëngjeve ose ndonjë fryrjeje që mund të jetë shkaktuar në trup.
Me përjashtim të disa rasteve të veçanta, patologjike, nuk është diçka veçanërisht e rëndë apo alarmante, megjithatë fryrja është një gjendje e bezdisshme që shkakton siklet, duke e vështirësuar jetën e përditshme.
Shumë prej atyre që e përjetojnë kërkojnë zgjidhje në preparate të specializuara dhe këshilla mjekësore. Problemi, megjithatë, shpesh është i thjeshtë dhe mund të zgjidhet lehtësisht duke bërë ndryshime të vogla në dietën e përditshme. Një dietë e ekuilibruar, e pasur me ushqime të dobishme dhe ushqyese, mund të lehtësojë trupin nga ënjtja apo edhe ta parandalojë atë, duke siguruar funksionimin e mirë të zorrëve.
Një dietë e shëndetshme në përgjithësi do të ndihmojë me fryrjen e barkut, megjithatë, sipas nutricionistëve, ka disa ushqime që rezultojnë të jenë veçanërisht të dobishme në trajtimin e këtij problemi.
Kastravec
Duke pasur një përmbajtje veçanërisht të lartë uji (96%), kastraveci mund të sigurojë hidratim të konsiderueshëm për trupin.
Asparagus
Përveçse është i shijshëm, asparagu është i shkëlqyer edhe për sistemin tretës. Kjo perime përmban inulin (një fibër) dhe probiotikë që parandalojnë fryrjen dhe ndihmojnë në shëndetin e përgjithshëm të tretjes. Ato konsiderohen ndër perimet më të vlefshme për sistemin tretës.
Banane
Banania është një frut i pasur me kalium, kështu që ndihmon për të përballuar mbajtjen e lëngjeve. Kaliumi është një armë e rëndësishme kundër fryrjes së trupit, ndërkohë që vepron si një konkurrent i fortë i natriumit (d.m.th. kripës) që konsiderohet si fajtori kryesor në mbajtjen e lëngjeve.
Kos
Siç dihet, kosi përmban probiotikë që janë të mirë për zorrët. Probiotikët balancojnë florën mikrobike të zorrëve, e cila nga ana tjetër siguron funksionin e qetë të tretjes. Konsumimi i rregullt i probiotikëve mund të na ndihmojë të përballemi me fryrjen, veçanërisht kur është për shkak të kapsllëkut.
Kumbulla
Një sasi relativisht e vogël kumbullash (rreth 4 deri në 5) mund të jetë veçanërisht e dobishme për trupin, pasi ato janë të pasura me fibra , të cilat kontribuojnë ndjeshëm në dekongjestionin e zorrëve, duke ndihmuar në luftimin e kapsllëkut dhe duke siguruar funksionimin e duhur të zorrëve. sistemi gastrointestinal.